Meteen naar de inhoud

Eerste vier dagen in Rusland

Mijn reis naar Rusland

Het waren de afgelopen drie weken hectische weken vanaf het moment dat ik hoorde dat ik op 5 november al naar Moskou kon gaan voor HSCT-therapie. Het was in eerste instantie ook schrikken omdat daar een wachtlijst is van een aantal maanden. Na veel geregel zijn mijn moeder en ik op zondag 3 november al naar Moskou vertrokken. Dit was een hele lange dag we vertrokken om 9.30 uur en na een uur vertraging kwamen we 19.15 uur  ( 17.15 uur Nederlandse tijd) aan op het vliegveld in Moskou. We vlogen met Aeroflot een Russische vliegmaatschappij waar de bemanning heel behulpzaam waren vanaf de incheckbalie tot aan de aankomsthal in Moskou. Daar zouden we worden opgewacht door een taxi geregeld vanuit het ziekenhuis. Helaas was dat niet goed geregeld en moest ik hier achteraan bellen. Na een uur werden we uiteindelijk opgehaald en reden we door Moskou naar ons hotel. Nu denk je niet meteen bij Moskou aan de Ikea, maar laat dit nu het eerste zijn wat we tegenkwamen. Een geruststellend gedachte want wie kent het niet. We zagen heel veel auto’s op driebaanswegen, heel veel verkeerslichten en heel veel hoge flatgebouwen. Zo reden we in de file naar ons hotel met buiten wat miezer regen.

Heel blij dat we om 22.00 uur eindelijk op onze kamer aankwamen op de 26e etage met een mooi uitzicht in de avond.

Uitzicht vanuit het hotel. Er zijn nu al lichtpuntjes!

Eerste dag in Moskou

De volgende ochtend. Vol goede moed.

Vandaag is een dag om te acclimatiseren wat fijn is na zo’n lange reisdag wat mij veel energie kost. Lekker uitgeslapen en verder niet veel gedaan. Het is spannend om nu hier te zijn en ik ben veel bezig met de komende behandeling. Het is onvoorstelbaar dat ik hier nu ben terwijl ik een half jaar geleden nog zei; “ik ga echt nooit chemo doen en zeker niet naar Rusland”, noch had ik enige hoop dat dit een reële optie was, maar zie hier!

Tweede dag

Ik werd om 11.45 in het ziekenhuis verwacht voor de kennismaking en voor de eerste onderzoeken. Ik ontmoette Anastasia die een belangrijke rol speelt bij de aanmeldingen en de behandelingen. Zij is de tussenpersoon die ook veel regelt en waar je bijna 24 uur per dag met je vragen terecht kan. Zij is ervaringsdeskundige en heeft 6 jaar geleden deze behandeling ondergaan omdat het met haar ook erg slecht ging en dit het laatste was wat zij kon doen. Het is een enorme opsteker dat het met haar nu zo goed gaat en zij het leven weer heeft opgepakt. Ik heb vandaag alleen een ECG gehad en kon daarna weer naar het hotel. Het is fijn om het ziekenhuis en mijn kamer al gezien te hebben. Morgen een hele dag onderzoeken. Ik ga ervoor!!

Uittesten van het bed 😉

Derde dag

Om 6.15 uur al opgestaan omdat ik om 7.30 uur in het ziekenhuis moest zijn. Dat was wel even een dingetje omdat ik laat pas in slaap val nog niet gewend aan de twee uur later hier in Rusland. Het blijkt een dag van veel wachten op mijn kamer tussen al de onderzoeken door. Ik word echt van onder tot boven nagekeken, van staafjes die langs mijn slijmvliezen gehaald worden, echografie, doppler, bloedcontrole en MRI-scan. Na een lange dag waarin ik kennis maakte met de Russische pap, brood en warme maaltijd vertrokken we weer richting hotel. Morgen wordt het spannend dan hoor ik of ik een Go krijg.

Het testen van het eten

Vanavond is de website gelanceerd voor crowdfunding voor de HCST!!!!!!

“ Martijneenbeterleven!”toch een emotioneel moment. Het doet toch zoveel dat al die mensen meeleven en op allerlei manieren aan mij/ons denken. Dat hakt erin en ben iedereen enorm dankbaar voor de support!

Vierde dag

Toch spannender dan gedacht, eigenlijk weet ik wel dat ik voor een Go in aanmerking kom maar toch. We worden om 12.00  uur in het ziekenhuis verwacht voor de uitslag van alle onderzoeken en te horen of ik de HSCT-therapie ga krijgen. Ik wacht samen met mijn moeder op mijn kamer in het ziekenhuis als ik al die berichtjes van mensen lees die reageren en zie dat er al zoveel geld gedoneerd wordt. Hier raken zowel ik als mijn moeder geëmotioneerd van. Het is niet te geloven allemaal. Wat een warme reacties, steun, donaties en mooie teksten ontvangen wij. Het raakt ons enorm.

Na weer een tijd wachten de uitslag en Yes een “Go” en toch wel een enorme opluchting.

Samen met mijn moeder wachten op een positief resultaat!

De sfeer op de afdeling is ondanks de reden van opname goed. Het lijkt wel of we gewoon in een Nederlands ziekenhuis zijn met zoveel Nederlandse patiënten. Het blijkt ook maar weer hoe belangrijk het is dat je elkaar kan steunen bij deze zware behandeling. Iedereen is positief en gaat ervoor en steunt elkaar waar nodig met zowel aanmoediging als praktische dingen.

68 reacties op “Eerste vier dagen in Rusland”

 1. Martijn ik wens jou heel veel sterkte en als het zwaar is denk er dan aan dat er aan het eind van de tunnel; Hét licht schijnt.

   1. Willemijn Eilander

    Hoi Martijn, via Judith kom ik bij je site. Onder de indruk van je verhaal… en je power en vechtlust! Zet ‘m op. We delen de armbandjes op social media en de kids en ik leven met je mee. groet, Willemijn

 2. Martijn heel veel sterkte! Moet lukken! Jouw bericht massaal gedeeld en mijn familie en vrienden leeft met je mee en geeft royaal wat ze kunnen missen. En wij natuuuuuurlijk ook! Nu er voor gaan! 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏. Ik blijf je volgen en steunen. Liefs Erna (de moeder van Roy H)

 3. Ton en Constance van Someren

  Wat een opluchting dat je een go hebt gekregen!!!
  Wat een spannende tijd!! Heel veel sterkte en zet hem op!!
  Geef je moeder een extra knuffel van ons.
  Groeten van Ton en Constance

  1. Aaah bedankt. Het was inderdaad toch even spannend maar gelukkig een GO. De behandeling is inmiddels gestart. Bedankt voor jullie support en de knuffel.
   Groetjes, Martijn

 4. Hoi Martijn
  Wat fijn dat je een Go hebt gekregen en dat de behandeling gestart is.
  Heel veel sterkte en zet hem op!
  Groetjes Jan en Mirjam
  (Ook voor je moeder)

  1. Bedankt voor het bericht. Heel waardevol om te lezen dat een ieder zo meeleeft.
   Groetjes zal ik ook aan mijn moeder overbrengen.

  2. Dag Jan en Miriam leuk wat van jullie te horen en dat jr op mijn website reageert. Ik weeg dat jouw moeder ook me had en dat je dus weet wat het is. Dank voor de moeite die jullie doen om te reageren groet martijn

 5. Hoi martijn! Ik ken je nog van groevenbeek, heel
  Lang geleden al inmiddels maar toch wil ik je het aller beste wensen en heel veel sterkte!!

  Groetjes Svenja Münch

 6. Beste Martijn, we schrikken van jou verhaal. Op de lagere school bij onze zoon in de klas gezeten maar daarna natuurlijk je eigen weg gegaan. Het raakt ons. Veel sterkte hoor. We hopen dat onze donatie een klein steentje kan bijdragen. Nogmaals veel sterkte!!

  1. Cheryl schoonderwal

   Hey Martijn

   Van ons allemaal een dikke knuffel ! Ik hoop dat alle steun en schenkingen je er door heen knokken . Zet hem op

   Groetjes familie schoonderwal

   1. We gaan ervoor cheryl! Maandag vliegen we al terug! Sterke geest en lichaam volgens de artsen, plus altijd optimist! 💋 bedankt voor de support fam schoonderwal

  2. Jos en Irma Dekker

   Hoi Martijn, via je moeder hebben we de link ontvangen om jou op deze manier te mogen volgen. Dit overkomt jou op veel te jonge leeftijd en het is echt dikke vette pech. Het heeft niets te maken met levensstijl etc. Wat kun je hier als jongere mee wanneer je dit overkomt… echt heel verschrikkelijk.
   We willen jou heel veel sterkte wensen en hopen en bidden voor een positief resultaat en dat je de kracht krijgt om hiermee om te gaan.
   Aan jou zal het niet liggen strijder!!!
   Mooi om te lezen dat je zo liefdevol wordt opgevangen, heb je ook echt nodig man!
   Liefs v Jos en Irma Dekker

 7. Wat een heftig verhaal Martijn. Roy heeft ons verteld over wat jou is overkomen. Wij hebben een bijdrage gestort. We hopen dat het gewenste bedrag bij elkaar gebracht wordt en dat de behandeling het gewenste resultaat heeft.
  Sieka (collega van Roy) en Gerard

 8. Mijn naam is Rieja Koelewijn, moeder van Thijs Bos. Ik denk zeer gerelateerd aan je werk. Thijs was ook ernstig ziek je collega. Het zit in je werk. Daar gebruiken ze zeer gevaarlijke middelen

  1. Hallo Martijn
   Ik kom je verhaal opeens tegen op Facebook
   Natuurlijk wist ik het een en ander maar de foto,s en verhalen erbij geven toch een duidelijker beeld
   Wens jullie allemaal en jou in het bijzonder alle kracht en moed toe die je nodig zult hebben
   Groet aan jullie allen
   Anneke Fokkema

  1. Christina weijmer

   Martijn heel erg veel sterkte! Ik hoop dat je het gewenste bedrag bij elkaar krijgt! Groetjes Christina & peter weijmer. 🍀🙏🏻

 9. Hoi Martijn,

  Ik heb je verhaal gelezen via de Stentor.
  Ik heb gedoneerd, en hoop dat met mij heel veel andere mensen dat voor je gaan doen.

  Zet hem op!

 10. Dag Martijn,

  Ik heb je verhaal van Judith gehoord en zojuist je blog gelezen, heel erg indrukwekkend.
  Ik wens jou super veel kracht en sterkte toe met de behandeling en met het overwinnen en herstellen van deze ziekte.
  Hartelijke groet, Momina

 11. Wauw Martijn… Het bedrag gewoon gehaald… Niet te geloven… Wat een geweldige mensen zijn er toch! Nu MOET de behandeling lukken! Ben er van overtuigd! Nu gaan we je met zijn allen mentaal steunen! We slepen er jou door heen! Heel veel sterkte! Groetjes Erna (de moeder van Roy en…. Lindsay😜)

 12. Ton en Constance van Someren

  Wat een rust moet het geven te weten dat het financiële plaatje rond is!!!!
  Super dat er zoveel mensen met woord en daad meeleven!! En dat er zoveel lieve mensen om je heen staan.
  Zet hem op!! Heel veel sterkte!!

 13. Michelle van de Kamp

  Hoi Martijn,

  Zelf ken ik jou niet. Kwam hierop terecht via facebook. Heb voor dit gedoneerd en wens voor jou veel kracht deze tijd.

  Gr. Michelle vd Kamp

  1. hoi Martijn,
   in zo,n korte tijd t bedrag gehaald, hoe indrukwekkend is dat!
   Zo veel mensen die met je meeleven en-net als ik- je de komende tijd volgen…
   Sterkte Martijn, blijf t optimisme houden!!

 14. Zo kort geleden elkaar mogen leren kennen(de huwelijksvoltrekking van Judith en Lars)Zo stoer en vol moed en kracht was je daar bij aanwezig.
  We hoorden van je strijd en via zus en zwager leven we mee.
  Heel,heel veel sterkte en kracht gewenst,jij die het moet ondergaan,maar ook allen om je heen,vooral je beide ouders.
  En dank voor je uitgebreid verslag.

 15. Hoi Martijn

  Via Judith en Lars je weblog gekregen. We hebben eerst alles eens goed doorgelezen en we zijn heel erg onder de indruk van het hele verhaal. We willen je heel veel sterkte wensen en laten weten dat we aan jou en je moeder denken. We sturen vanuit de polder alle liefde en kracht toe.

  “Je leven te moeten herinrichten vergt veel durf en kracht”

  Renée en Marcel

 16. Martijn heel erg veel sterkte en kracht gewenst. Voor jou en je familie een hele zware tijd. Vorige maand heeft Esther uit putten ook deze behandeling ondergaan, hoop dat het bij jou ook zo positief mag gaan.

 17. Hoi Martijn, we kennen elkaar niet. Maar als moeder (van Yoeri en Kjell)wil je zoiets absoluut niet voor je kids. Daarom gedoneerd vanuit een moederhart. Wens je het allerbeste toe. Lieve groet, Nicole van Eck

 18. Sjoerdje stjepkema.

  Lieve lieve Martijn!!!Heel heel veel sorry dat je zo laat iets van mij hoort,ik heb nu pas door hoe het werkt!! Had je vader willen vragen pm uit leg,maar
  …was de telefoon.vergeten stom
  ..stom !! Intussen je ervaringen gelezen!!! Wat ben je toch een grote kanjer,grote vriend van me!!je doet het toch maar!!en dan je moeder ook zo,n grote lieve kanjer!!Wat maken jullie samen veel door!! Fijn om te horen,dat jullie omgeving ook mee draagt in het verblijf on het z,huis.apart he,om Nederlands te horen om je heen? Wat is er veel aan donatie binnen he? Heel verrassend,en dan zo vlug.ik bid en duim voor je Martijn, om de moeite en leed van de behandeling.te kunnen dragen!!! En pm dit samen met je moeder te kunnen door staan.ook je thuis front!! Lieve lieverds veel liefs en knuffels.!! Ik hoop dat bericht hoed over komt,en ik het goed gedaan heb. Ook spannend hoor!

  1. Is je helemaal gelukt Sjoerd! Wij weten al langer dat je bij ons bent! We putten veel kracht uit alle steun en jou gebeden. We zien elkaar weer in 2020! Dikke zoen van Marja en martijn

 19. Is je helemaal gelukt Sjoerd! Wij weten al langer dat je bij ons bent! We putten veel kracht uit alle steun en jou gebeden. We zien elkaar weer in 2020! Dikke zoen van Marja en martijn

 20. Hoi Martijn
  Mijn naam is Henny van Veen en had je al eerder via Messenger gesproken. Ik heb net je blog ontdekt en jongen wat kunnen mensen aan jou een voorbeeld nemen Ondanks wij elkaar niet persoonlijk kennen is het net of dat toch zo een beetje is. Echt jongen diepe buiging. Zoals je misschien je kunt herinneren ga ik in maart als mij het een beetje mag meezitten want ik heb nog veel te regelen maar lig met zware griep ja en griep en PPMS dat is een cocktail die je niet wil
  Martijn ik ga je proberen te volgen en wens jou super maar dan ook super veel succes en beterschap want daar mogen wij het nu toch over gaan hebben En je moeder hopelijk gaat het daar ook goed mee want geloof dat deze vrouw in een situatie verkeerd Ja je zoon man O man toch
  Ben zelf ook vader van een zoon dus geloof dat je moeder hier van inneemt Spreek je nog en ga ervoor. Groeten Henny van Veen

 21. Lieve Martijn en Marja ik wist niet dat ik jullie op deze manier kon bereiken dat ik in gedachten steeds bij jullie was wist je wel Ik hoop van harte dat alles naar wens verloopt nogmaals heel veel kracht en sterkte en vertrouwen voor de toekomst Groeten en liefs ma/oma

 22. Hoi Martijn,

  Ik kom uit Heerde maar woon en werk al 25 jaar in Moskou, als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag

  groeten

  Koen breken

 23. We denken aan je lieve Martijn! ❤️ Heel veel sterkte komende tijd! Fijn dat Nico er vanaf vanavond ook bij is! Liefs Dennis en Nanouk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.