Meteen naar de inhoud

Drie maanden na de behandeling

De progressie van de eerste 3 maanden na de behandeling.

In de afgelopen 3 maanden na terugkomst heb ik veel vooruitgang geboekt, al is dat moeilijk te peilen als je elke dag met jezelf aan het werk bent. Toch zijn er veel dingen in positieve zin veranderd. Ook merk ik dat ik zelf nog heel voorzichtig ben met vooruitkijken en dromen over de dingen die ik vroeger graag deed. Ik ben een enorme optimist, maar merk ook dat ik op sommige vlakken nog terughoudend ben. Dat gezegd hebbend kan ik ook gerust zeggen dat de toekomst er weer rooskleurig uitziet. Qua spraak zit ik nagenoeg weer op mijn oude niveau en ook qua babbels en grappen zien mijn familie de oude Martijn weer terug. Warm douchen kan ook weer, wat heb ik dat enorm gemist. Het lopen is verbeterd van in een rolstoel zitten naar stukken lopen in huis en meermaals de trap op en af kunnen gaan. Ook met de fysiotherapeute Monique maak ik dus mooie stappen en ik begin mijn oude energie weer terug te krijgen. Ik ben weer in staat om oefeningen te doen en te fietsen op de hometrainer. Ik kan zelfs daarna nog even met mijn studie bezig zijn. Ook heb ik geen behoefte meer om naar bed te gaan overdag, omdat ik te moe ben. Langzaam aan pak ik relaties op die wat verwaterd zijn het afgelopen jaar. Dit omdat ik mijn handen vol had aan mijzelf en geen energie meer had om wat dan ook te ondernemen.
Ik merk aan alles dat er nog veel meer in zit, dus ik ben heel benieuwd waar ik over een jaar sta. Elke dag voel ik me sterker en voor het eerst in 2,5 jaar heb ik weer spierpijn gehad in mijn rechterbeen. Het lopen gaat soepeler en ik heb een betere balans. Ik loop niet meer zo houterig als voorheen (zie het filmpje onderaan deze blog) en hoef mij niet meer vast te houden. We zijn er nog niet, maar de vooruitzichten zijn mooi. Dromen van snowboarden, de Kuip weer bezoeken en festivals zijn weer mogelijk. En van de zomer weer eindeloos op terrasjes zitten en genieten van de zon ook…. wie had dit 3 maanden geleden kunnen bedenken??

Ik heb nu nog contact met mensen die de behandeling op dit moment ondergaan of nog moeten ondergaan. Deze mensen hebben veel vragen over alles wat de behandeling betreft en de dingen hier omheen, die ik ook had. Het is hectisch, vermoeiend en ingewikkeld om dit allemaal te regelen, helemaal als je niet veel meer kunt. Ik help deze mensen waar ik kan en geef ze tips waar ik zowel in Rusland als hier thuis veel aan heb gehad. Ook help en geef ik advies aan deze mensen om de juiste spullen te kopen voor bij thuiskomst. Deze tips heb ik nu ook op een rijtje vermeld onder het kopje ‘Tips’.

Al met al ziet het er voor mij goed uit en heb ik er vertrouwen in dat alles weer wordt zoals het was. Wel met een harde ervaring rijker die mijn leven in een ander perspectief heeft geplaatst (wat ook verrijking heeft gebracht). Al met al kan ik nu al stellen dat de stichting “Martijn een beter leven”, daadwerkelijk datgene bereikt heeft!!!
Mede dankzij heel veel lieve mensen kan ik nu vooruit kijken met een positieve blik en veel goede moed. Het mooie van deze ervaring is dat ik weer heb gezien dat veel mensen samenkomen om zo’n klein lichtje in de wereld aan te steken. En voor mijzelf het feit dat dingen niet voor lief genomen moeten worden, zoals: lopen, gezellige avondjes met vrienden en familie, uitstapjes en zelfs de mogelijkheid tot communiceren en studeren.

3 maanden na de behandeling

9 reacties op “Drie maanden na de behandeling”

 1. wat geweldig Martijn dat het zo goed gaat !
  gezondheid is het grootste goed !
  we zijn erg blij voor jou en hebben mede ook door jou geleerd dat we dankbaar mogen zijn met wat we nu hebben !
  probeer van elke dag wat moois te maken .
  ga zo door Martijn !

  1. Wat goed Martijn! Heftig om te zien dat je de ‘simpele’ dingen waar we voorheen niet over na dachten, jou dagelijkse bezigheid zijn om te groeien.
   Groei is het mooiste wat er is, ga zo door! En hopelijk kun je over 3 maanden weer zo terug kijken op een enorme stap in je herstel! Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.